Teljes tej – teljes egészség

Teljes tej – teljes egészség

Köszönjük! Végre bizonyított, hogy a tejivás inkább segít a túlsúly leküzdésében, mint hogy elhízást okozna. Lassan elérjük azt, hogy minden természetes élelmiszert rehabilitálnak.
Egy svéd doktori disszertáció adatai szerint a teljes tejet fogyasztó gyermekek jelentősen kevésbé voltak hajlamosak az elhízásra, mint azok, akik egyáltalán nem ittak tejet, vagy alacsonyabb zsírtartalmú tejet fogyasztottak. Ez csak egy enyhe utánzata annak az amerikai vizsgálatnak, amit 10 ezer gyermeken végeztek a Virginiai Egyetemen, és a tej zsírtartalma szerint is lebontották az eredményeket.
A logikus magyarázat szerint a tejzsírban lévő D-vitamin a vitaminhiányt pótolja a gyermekeknél. Ezért a zsírtalanított tej segítségével megspórolt kalóriák nem jelentenek akkora előnyt, hogy a vitaminpótlás pozitív hatásával felérjenek.
Örüljünk neki, adjunk tejet, teljes tejet a gyermekeinknek, és ne féljünk, hogy pont attól fognak elhízni.

Kutatóként meg kell jegyeznem, hogy az elhízás mértékének mérésére a BMI, vagyis a testtömeg-index szolgált. Ez a magassághoz viszonyítja a súlyt, és így ad képet az elhízás mértékéről. Ha ezt gyermekeknél alkalmazzuk, akkor óhatatlanul is elkövetjük a hibát: a gyermekek testtömeg-indexe akkor is csökkenhet, ha fogynak, de akkor is, ha gyorsabban növekszenek.
Szóval adjunk teljes tejet a gyermeknek, az biztos, hogy elhízni nem fog tőle, legfeljebb jobban nő.
Köszönjük Emese. Nem hiába háziasítottuk a tehenet, és fogyasztottuk tejét évezredeken át.

Tipp: Lehetőleg a bolti tejet ne forraljuk fel, a gyártáskor alkalmazott pasztőrözés elég. Ne is melegítsük mikróban. Így több vitamin marad benne.

Author Description

Cucu

No comments yet.

Join the Conversation