Diéta, fogyókúra

Vélemények a módszerekről

Norbi módszeréről külön oldalt készítettem.

A vegetáriánus elméletekről szintén külön szólok.

Általában véve sok módszer kinevez valamit bűnösnek, amit nem szabad fogyasztani. Kérem szépen, az ember vegyes táplálkozásra van berendezkedve, nem tudja előállítani a tápanyagokat, csak magához tudja venni. Miért akarunk egy évezredek alatt kialakult egyensúlyt feborítani?

 

Atkins diéta

Általánosságban a legtöbb diéta valaminek a megvonását  helyezi a középpontba. Itt a szénhidrátok részleges vagy teljes megvonásáról van szó. Nemcsak nehéz követni (miben van szénhidrát), hanem nehéz kibírni is. Ha valaki rengeteg édeset evett, akkor nehezen fog lemondani róla. A szervezetnek szüksége van szénhidrátra, ez az agyműködéshez elengedhetetlen. Nem hiszek az egyoldalú táplálkozásban, csak kifejezetten orvosi esetekben látom megengedhetőnek. A szénhidrátok korlátozása azért is rossz, mert így a gyümölcsökről is le kell mondani. Fatális tévedés. Az édesítőszereket pedig megengedi? Mérgezzük csak magunkat tovább.

 

Caroline M. Shreeve “Zsírégető program”

Alapvetően jól megalapozott és átgondolt program. Nagyon jó kutatómunka előzhette meg az összeállítását. Néhány olyan probléma van benne, amit az általánosan jó szakmai megalapozottság miatt igencsak furcsának találok. Például azt ugye senki sem gondolhatja komolyan, hogy olyan olajos magvak, mint a mandula, a brazildió negatív kalóriájú vagy zsírégető, vagy esetleg gyümölcsök közül a banán?

Bár a program nagyon ízletes és változatos ételeket is javasol, ezzel két probléma adódik. Az egyik, hogy sajnos a legtöbb étel nem praktikus, Magyarországon nem könnyen beszerezhető. Ezek az unatkozó amerikai háziasszony ételei, de némi leleménnyel talán mindenki tudja használni a recepteket. Vagy megállapodik a munkahelyéhez közeli étteremmel, hogy készítsék el. Mindenesetre nehéz a családtól külön kosztot fogyasztani. A másik probléma, hogy senki nem tudja vétkezés nélkül kibírni, és erre a program viszonylag kevés választási lehetőséget ad (de legalább gondol rá).

További probléma, hogy favorizálja a kávét, ami egyáltalán nem olyan egészséges, és bizony komoly anyagcsere rendellenességet okozhat, fejfájást, vérnyomás-ingadozást, görcsöket, stb. főként akkor, amikor a szervezetet amúgy is stresszhatásnak tesszük ki.

 

Kalóriaszámolás

A táplálékok tápértékének összehasonlításához nagyon fontos, hogy a kalóriatáblázatok rendelkezésre álljanak. Ez azonban csak egyetlen szempont, és egyáltalán nem veszi figyelembe azt, hogy az emberi emésztés egy élő folyamat, és nem élettelen lebontás.

Hogyan mérik a kalóriatartalmat? Hát nem igazán bio módon, egyszerűen elégetik az adott anyagot. De komolyan gondoljuk, hogy 100 gramm szén ugyanannyira hízlalna, mint 100 gramm zsíros hús? Hát ennyit a kalóriákról. Ahhoz, hogy megtudjuk, a kalóriákból mennyit dolgoz fel a szervezetünk, nem árt tudni, hogy azok a kalóriák mennyire vannak elrejtve (pl. le nem bomló rostokban), vagy mennyire fogják azt előttünk a beleinkben lakó bacik és gombák megdézsmálni (pl. cukrok). Látjuk, hogy a fix kalóriás diéta önmagában még kevés, ehhez komoly felhasználói ismeretek kellenek.

Valamit megyugtatásként: a kalóriát általában a “kilokalória” (kcal) egyszerűsítéseként használják. Érdekes, amikor mondjuk az ételek kalóriatartalmáról beszélünk, akkor megtesszük ezt az egyszerűsítést, de amikor a testmozgásokat hasonlítjuk össze, akkor nem mindig. Ebből néha azt számoljuk ki, hogy sajnos évekig kellene futnunk, hogy egy szelet kenyeret elégessük, ami persze abszurd.

Azt tudjuk, hogy a legtöbb kalóriát a futás, biciklizés, sífutás, korcsolyázás “égeti el”, testsúlytól függően – minél nehezebb, annál több kalória.

 

No comments yet.

Join the Conversation