Vega?

Gyakran felmerülő kérdés a fogyókúrában és az egészséges táplálkozásban, hogy együnk-e húst, vagy bármilyen állati eredetű ételt. Egyrészt számtalan előnye van a vega életmódnak (tudatos táplálkozás, rostok, vitaminok, stb.), másrészt sokan elhallgatják a hátrányait. Jó szívvel biztosan senkinek sem ajánlhatom, hogy ne fogyasszon semmilyen állati eredetű táplálékot.

A “hardcore” vega életmód biztosan nagy megpróbáltatásoknak teszi ki a szervezetet, itt főként a tápanyaghiányra gondolok. Egyszerűen vannak olyan tápanyagok, vitaminok, stb, amelyek nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem juttathatók a szervezetbe csak növényi eredetű táplálékokkal. És itt most azt a magas labdát nem ütöm le, hogy a vegetáriánus életmódot mondják természetesnek, miközben az ember biológiailag arra termett, hogy vegyesen táplákozzon (pl. fogazat, bélcsatorna, bélbaktériumok, stb. alig hasonlít egy tehén tápcsatornájához). Sovány (szó szerint) vigasz az, hogy egyes tápanyagok tartalmaznak valamennyit az adott tápanyagból, de valójában nem pontosan azt, vagy nem elegendő mennyiségben!  Említsük a D-vitamint (nem baj, majd napozunk!), vagy a B12 vitamint.

A tojás és tej fogyasztása már egy nagy lépés előre, mivel a zsírban oldódó vitaminokat és a fehérjéket is jelentősen pótolja. Persze nem kívánok vitatkozni azokkal, akik vallási okokból nem tudnak megenni semmit, amit megöltek, de érdemes-e a szervezetünket ekkora stressznek kitenni csak azért, mert “szegény állatot” megölik a húsa miatt.

Nem kívánok külön tanácsokat adni a vegetáriánusoknak, de kérdés esetén szívesen adok támpontot.

Annyit leszögeznék, hogy az állati eredetű táplálákra naponta szükségünk van (tej, tojás, tejtermék), és legalább hetente kétszer-háromszor szükség van húsra is. Fokozottan igaz ez, ha komoly testmozgást végzünk, amit első lépésként ajánlok az egészség megőrzésére. Vagy szeretnénk inkább művitamint és body-building proteineket enni?

Az igaz, hogy nem mindegy, milyen hús eszünk. A sertéshús amellett, hogy nagyon finom, sajnos bizonyos esetekben “mérgező”, túl sok a zsír benne (még a sovány húsnak, megsütve is 20 százalék), de túl sok a telített zsír ezen belül. Ennek ellenére javaslom, hogy együnk néha állati zsírt, zsíroskenyeret, stb. mert az egészséges bélműködéshez az a legegyszerűbb – a zsír emésztésére termelt epéből pedig fontos hormonok épülnek!

Egy jó kis füstölt szalonna vagy libamáj kacsazsírban kisütve – ezek biztosan nem hiányoznak a hagyományos étkezésünkből, csak lehetőleg mindig együnk hozzájuk hagymát, ami a zsírok emésztésében több módon is hozzájárul.

A marhahús – bár drága, sok macera van az elkészítésével – az egyik legegészségesebb húsféle. Bár a zsírtartalma szintén leginkább telített zsírokból áll, a rengeteg pozitívuma ezt ellensúlyozza. Sok benne a mikroelem (ásványianyag), és a B-vitamin. A fogyókúra kapcsán pedig a CLA természetes forrása. A CLA segít a zsírokat energiává alakítani (erről még később írok), és nyilván jobb, ha teljesen természetes formájában fogyasztjuk.

A szárnyashús természetesen egy nagyon könnyű és olcsó választás, de a többihez képest sokkal kevesebb tápanyag található meg benne.

Amit a legkevésbé gyakran ajánlok fogyasztani, az a máj. A máj az a szerv, ahol a szervezet a méreganyagokat raktározza. Az állat egész életének története benne van. Csak ellenőrzött forrásból fogyasszunk! És keveset – még ha a konyhásnénik emiatt meg is hurcolnak.

 

No comments yet.

Join the Conversation