Betegségek

Olyan betegségekről írok, amelyek kismértékben egészségügyiek, inkább az életminőségben okoznak gondot.

 

Szájszag

A rossz anyagcsere, a hibás táplálkozás következménye lehet. A szájhigiéné fontos, de nem kizárólagos. Ne használjunk komoly antibakteriális fogkrémet és szájvizet, mert akkor a szánkba-torkunkba kerülő baktériumok könnyebben tudnak a steril terepen szaporodni, nem is beszélve a gombákról. A messziről érezhető furcsán erős szájszag gombás fertőzést jelenthet.

Használjunk xilites fogkrémet, ami egy természetes édesítőszer, amit a baktériumok nem tudnak felhasználni, sőt elpusztulhatnak tőle. Ne használjunk alkoholos szájvizet, a triclosant is kerüljük fogkrémben és szájvízben egyaránt. A természetes fehérítő (oxigén alapú) fogkrémek kicsit antibakteriálisak is, ezért megfelelnek.  A szódabikarbóna (néha csak bicarbonate vagy sodium-bicarbonate néven ráírt) tartalmú fehérítő fogkrémektől óvakodjunk, mert igen erős maró szerről van szó. Rengeteg márkát kipróbáltam, szinte mindig van otthon 5-6 fajta. Főként az olasz fogkrémek váltak be mostanában. A dm-ben is elég jó saját márkák vannak. A napi legalább kétszeri fogmosás történhet este más fogkrémmel, mint reggel.

A következő lépés, ami komoly szájszagot okozhat az a rendszertelen bélműködés. Igyekezzünk sok folyadékot fogyasztani, kevés koffeint, szedjünk akár 3-4 naponta egy kapszula Protexint (lásd Gyógyszerek), sok tejterméket, tejet, joghurtot. Este időben feküdjünk le, és reggelente azonos időpontban keljünk. Ha kell, akkor néha igyunk levendulateát, vagy ad abszurdum szennateát (lásd mindkettőt a Gyógynövények alatt). Egyetlen kihagyott nap is problémát okozhat, de ha mégis megtörténne, akkor étkezzünk gyakrabban aznap, együnk sokat, mert az üres gyomron hamarabb átjön a “belekből” jövő szag.

Amennyiben az emésztőrendszerünkben fertőzés van, akkor szintén visszajöhet annak a szaga, itt a gombafertőzések elég gyakoriak. A rendszertelen étkezés, a gyakori éhezés (reggeli, ebéd kihagyása), vagy étkezés helyett egy szénhidrátokban gazdag falat elfogyasztása olyan tápanyagokat juttat a bélcsatornába, amire a baktériumok és gombák azonnal lecsapnak. Felhasználják a cukrokat, szaporodnak. Nem véletlen, hogy a Candida fertőzéseket is ez táplálja, a Candida diéta pedig pont a szénhidrátokat vonja meg. Ne fogyasszunk kefírt (egyáltalán ne!), és joghurtot magában éhgyomorra. Fertőzések ellen javaslom a természetes bélflóra helyreállítását, a többkultúrás joghurtokat a vegyes táplálkozás részeként, de leginkább a Protexint, ilyenkor akár naponta. Ha ki szeretnénk írtani valamit, az már nehezebb lesz, baktériumok esetében az antibiotikumok hatásosak, de a gombák elterjedését okozhatják. Gombák ellen vannak gyógyszerek, hatásosak, de ehhez az étrendünket is le kell cserélnünk – kevés cukor.

 

Ősz hajszálak, őszülés

A probléma elsősorban úgy jelentkezik, hogy szép lassan egyre több hajszál veszti el sötét színét és válik teljesen fehérré (átlátszóvá). A legtöbb esetben ilyenkor a fehér és az eredeti színű hajak kombinációja egyre inkább szürkülő hajszínt ad. El tudunk azonban különíteni többnyire teljesen színtelen és eredeti színű hajszálakat.

A bőr és a haj színét egy természetes színezőanyag, a melanin adja.  A melanin egyik fajtája kis koncentrációban a szőkét, nagyobban a vöröset, másik fajtája a barnát és elég nagy koncentrációban pedig a feketét adja. A színváltozás okozója a hidrogén-peroxid.  A szervezet egy bizonyos kor beálltáig megfelelő rendszerrel bír a hidrogén-peroxid lebontására. Ez a vegyület, amit a hölgyek jól ismernek mint a szőkítés egyik eszközét, úgy lép reakcióba a haj, bőr, stb, színét alkotó melanin nevű színezőanyaggal, hogy az színtelenné válik.  Amennyiben a szervezet megfelelően eltávolítja a normál életfolyamatok során is keletkező peroxidot, akkor a a haj eredeti színe megmarad.  Amennyiben viszont a szervezetben termelődő hidrogén-peroxid a szükségesnél nagyobb koncentrációban van jelen, vagy könnyebben tud rekacióba lépni a szervezet színezőanyagával, akkor az a hajszín fakulásához vezethet.

Jelenleg nincs ismert hatékony módszer a haj színének visszaállítására. A genetikai kutatások azt mutatják, hogy vannak olyan gének, amelyek a hidrogén-perozid termelését fokozzák, szabályozzák, de még messze vagyunk attól, hogy csodaszerek kontrollálják annak  termelődését, vagy lebontását. A testünkben egyébként a májban található kataláz enzim felelős a hidrogén-peroxid lebontásáért.

Logikusan kétfajta módon lehet megszabadulni a káros mennyiségű peroxidtól: főként lúgos anyagokkal reakcióba lépve átalakul, vagy erős színű anyagot adunk neki, amelyet oxidálva szintén megsemmisül.

Ősi indiai módszerek leginkább a fekete teát említik mint a hajhagymákra használható gyógyírt. Erős fekete teát főzzünk ki nagyon kevés vízben, sózzuk meg, és a megduzzadt, kihűlt teafüvet tegyük a fejbőrre. Nem tudom, hogy működik-e.

 

Vitiligo

Ez a kellemetlen betegség okait tekintve hasonló gyökerekre vezethető vissza, mint az őszülés: a testben – valamilyen külső vagy belső okból – túltermelődő, vagy le nem bomló hidrogén peroxid reakcióba lép a bőr színét adó festékanyaggal, a melaninnnal.

Kevesen szenvednek tőle, de ők nagyon. Fehér foltok terjednek a szem és a száj körül, aztán a kezeken, az egész testen. Sok elmélet van rá, de gyógymód ritka. Összegyűjtöttem pár elméletet, és kidolgoztam egy saját elméletet ezek összekötésével. Azt mondják, hogy örökletes a hajlam és nem fertőző.

A terjedési minta alapján érdekes, hogy a nedves testtájaknál gyakoribb. Az is kiderült a kutatásokból, hogy a fehér foltokban hidrogén-peroxid termelés okozza a bőr pigmentjeinek (festékanyagainak) lebomlását.

Az egyik leghatásosabb gyógymód jelenleg a hidrogén-peroxid  lebontásán alapul. További gyógymódok a teljes test kiefhérítése, vagy éppenséggel a fehér foltok barnítása. A betegség okát nem tudják, ezért megszüntetni sem lehet teljesen.

Az elméletem igazolásához keresek olyanokat, akik megerősíteni vagy cáfolni tudják. Kössük össze a nedvességet és a peroxidot. Vannak olyan gombák, amelyek peroxidot termelnek.  Ezek a rothasztó gombák. Ha az ember véletlenül, mondjuk genetikai okból “táptalaj” ezen gombák számára, vagy erős fertőzésnek kitéve szaporodnak el a gombák először a szemében-szájában (belélegzés?, szemvakarás?), mondjuk penészes, rothadó banán héjáról, rotható zöldségtől, földtől, stb. Egyelőre ott tartok, hogy szeretnék olyan embereket találni, akik ezt az elméletet megerősítik, utána megtaláljuk a rothasztó gombákat, vagy esetleg olyan kenőcsöt, ami mélyen a bőrben el tudja pusztítani ezeket. Segítsetek! Mindenképpen szisztemikus, tehát a testet behálózó fertőzésről lenne szó, tehát más jelek is utalhatnak gombás fertőzésre (pl. fáradékonyság).

 

Hónaljszag, lábszag

Eszeket a szagokat lokálisan megtelepedő gombák vagy baktériumok  okozzák. Eltüntetéséhez az okokat kell megszüntetni, és meg kell akadályozni, hogy kiújuljon. Megelőzéshez: bőr cípő, pamut zokni és póló/ing. Gyakran levegőztessük a hónaljat és a lábat. Ne dezodort, hanem “antiperspirant”, azaz izzadásgátló dezodort használjunk.

Megszüntetéshez:  ne tusfürdővel (ami kicsit zsíros, lemoshatatlan érzetet ad, hidratáló anyagokat tartalmaz), hanem sima szappannal mossuk meg lábunkat és hónaljunkat, naponta, de lehet naponta kétszer is, sőt zuhany közben egymás után kétszer. Ha kádban fürdünk, akkor kifejezetten vigyázzunk, hogy utána mosakodjunk meg szappannal is. A test különböző részein lévő baktériumok ugyanis ilyenkor szétterjedhetnek. Hölgyek különösen vigyázzanak, hogy a hüvelyflórával ne fertőzzék meg (pl. zuhanyozásnál először öblítsük le a kezünket, a szappant, és így mossuk meg a hónaljat, utána a test többi részét).

Dezodorok közül muszáj néha használni az alumínium vegyületeit tartalmazó dezodorokat. Bár ezek eltömíthetik a pórusokat, néha mégis az izzadás megakadályozása a cél. Nyáron 2-3 naponta használhatjuk, ettől nem lesz nagy baj. Kerüljük az antibakteriális szereket (pl. triclosan, sok alkohol), mert így a gombák szaporodhatnak el.

 

 

 

No comments yet.

Join the Conversation