Fogyókúra terv

Ahogy én fogynék

1. Mozogj sokat!

Az ember természetes környezete a mozgás, sport, rendszeres testedzés.

Reggel ébreszd fel a tested, hogy tudja, most kezdődik a nap. Néhány fekvőtámasz, felülés, vagy csak két perc kocogás beállítja a vekkert a helyes időrendre. Ha tested nem ébred fel, akkor később kezdi el a nappali üzemmódot! Ahhoz, hogy a testmozgás tényleg fogyasszon, nem csak az kell, hogy mozogjunk. Fontos, hogy hetente 2-3 alkalommal legalább 30 perces folyamatos, de nem erős megterhelést kapjon testünk. Ez jelenthet futást (ne futószalagon és ne betonon, mert az ízületek bánják), vagy bicajozást. Mindenképpen folyamatosan és egyenletesen végezzük, így kiürülnek az izmok glikogén (energia) raktárai, és ekkor a májban raktározott cukor és a testzsír van soron. Tehát az égetés 25 perc után kezdődik!

2. Táplálkozz egészségesen!

Az ember természetes tápláléka a minél kevésbé feldolgozott étel és ital. Friss gyümölcs a dobozos gyümölcslé és a vitamin helyett. Ha tengerentúlról jött, sokat állt, megmikrózod, megfőzöd, akkor drasztikusan csökken a vitamintartalma. A gyümölcs nem csak vitaminokból áll, hanem számtalan olyan természetes anyagból, ami legalább olyan fontos. A gyümölcssavak közül az aszkorbinsavat C-vitaminnak hívjuk, de az almasav, szőlősav például nem  vitamin, de fontos összetevője lehet a gyümölcsnek.

3. Ne kínozd magad se lelkileg, se testileg!

Egy drasztikus fogyókúra elérhet eredményt az alakon, a súlyon, de a tested szenved a táplálék hiányában, és lelked is rosszul érezheti magát. Élvezd az életet, járj sétálni friss levegőn, szervezz programokat, amik elvonják a figyelmedet. Adj meg a testednek minden tápanyagot, amire szükség lehet (igen, minden tápláléktípusból, zsír, fehérje, szénhidrát, mikroelemek, vitaminok, stb.). Csak a mértéket és a helyes kombinációt tartsd meg!

4. Kitartás!

Ha már rátaláltál valamire, és elkezdted, akkor tarts ki benne, bármilyen kicsi dologról is van szó.

5. Rendszeres étkezés

Egyél bármit, de keveset, rágd meg jól! Igyál sok vizet vagy ízesítés nélküli teát (fehér tea, maté a legjobb, és lehetőleg ne filteres). A rágás, az ízek hosszú élvezete termeli az emésztőnedveket, amelyek segítenek lebontani a tápanyagot, így az nem “rothad” a bélben sokáig. A teltségérzet az ízek élvezetével és a gyomor feszítettségével (azon keveseket kivéve, akiknek genetikailag hiányzik ez a reflex) alakul ki. Ha csak éhezel, akkor nyelsz nagyokat, és a szervezet ugyanúgy termeli az emésztőnedveket, de azok csak fokozzák az éhségérzetet. Ha később eszel, többet fogsz enni. Ha gyorsan eszel, többet fogsz enni! Kérj féladagot mindenből és levest hozzá. Nyugodtan nasizz, de legyen benne minél több gyümölcs és kevesebb cukor (pl. almás pite), és legalább egy órával ebéd előtt vagy után edd!

6. Egészséges bélrendszer

A bélrendszer felelős a táplálék feldolgozásáért, felvételéért. Ha nem tartod rendben, akkor nehéz egészségesen élni, fogyni. Itt a honlapon is olvashatsz tippeket, nagyon fontos! A bélflóra, a bélben élő hasznos baktériumok a mai táplálkozási és gyógyítási szokásaink mellett kipusztulnak. Együnk joghurtot (ne kefírt, tejfölt, mert azok a baktériumokkal versengő gombákat is tartalmaznak), szedjünk Protexin-t (heti 1x is elég). A Protexin több fajta hasznos baktériumot tartalmaz, mint bármi más, amit ismerek. Joghurt maxiumum 4-5 fajtát. Ne igyunk kávét, energiaitalt, ha lehet. Ne együnk sok tartósítószert tartalmazó ételt (mert azok gátolják a baktériumok szaporodását).

7. Egyél sokfélét, de nem mindegy, hogy mit mivel

Régebben volt az agykontroll egyik mellékágaként hazánkba érkezett “testkontroll”. Ebben a tényleges fogyási modell és étrend mellett sok hasznos tanácsot találhattunk. Nem állítom, hogy ez az egyedüli, és hogy minden jó benne, de van két dolog, amit érdemes megfogadni. A magyar étkezési szokások nagyon egészségtelenek, és ennek egyik legfőbb oka a túlzott állatizsír-fogyasztás, és a szénhidrát+fehérje, illetve a zsír+szénhidrát kombinációk. Tehát húst krumplival, és zsíroskenyeret. Tapasztalatból tudom, sokakon láttam (és sokan át is vették, pl. Norbi), hogy ilyen egyszerű dolog, mint a hús+saláta meg tudja változtatni az ember közérzetét és a súlyát is. Elég a krumpli helyett zöldséget vagy kevés barna rizst enni, esetleg sajtot, vagy húst magában, és máris tettünk valamit. A desszertet pedig vagy fogyasszuk el egy-két órával a főétkezés előtt, vagy egy-két órával utána. Zsírt és édességet (egyszerű szénhidrátot, vagyis cukrot) pedig egyáltalán ne fogyasszunk együtt (pá-pá somlói galuska, cigánypecsenye utáni sütizés). Az egyszerű szénhidrátokat ugyanis a szervezet azonnal felhasználja, mint könnyen hozzáférhető energiát, de ebben az esetben a mellette fogyasztott zsírt azonnal elraktározza. Ezért hízunk!

8. Egyél rendszeresen, de nem mindegy, mit mikor

Szintén a testkontroll mániája volt, hogy az egyes napszakokban mit szabad enni és mennyit. Ennyire nem komoly a dolog, de igyekezzünk a régi magyar mondás szerint királyként reggelizni, és koldusként vacsorázni. A lényeg, hogy estére csak könnyűt és ne sokat. Inkább gyümölcsöt, zöldséget, sok folyadékot, teát, mint zsírosat és nagyon édeset. Lefekvés előtt két órával lehetőleg ne együnk. Ha mégis muszáj, akkor gyümölcsöt, vagy gyorsan emészthetőt. Ha teli gyomorral fekszünk le, akkor a gyomorszájunk ki van téve a gyomorsav támadásának – ha muszáj, akkor a jobb oldalunkra forduljunk (és egy ideig könyököljünk, mint a rómaiak), mert így a gyomor természetes ürülési irányában segít a gravitáció.

9. Negatív kalóriájú ételek

Főként zöldségekről van szó, azokról, amelyek leginkább rostokat tartalmaznak, és kevés keményítőt. Az emésztés folyamatában a szervezet energiát használ fel. Ha az emésztésben lebontott tápanytagból több energia szabadul fel, mint amennyit az emésztéshez használ a szervezet, akkor tölti be célját a táplálkozás. Egyes ételek viszont kevesebb energiát szolgáltatnak, ezeket lehet “negatív kalóriájú” ételeknek nevezni. Persze ne gondoljunk nagy mennyiségre, ezzel önmagában még nem tudunk lefogyni több kilót naponta, míg 100 g hal akár 2-300 kcal lehet, addig ezzel a módszerrel 100 grammonként 50-70 kcal energiát tudunk “eltüntetni”. Érdemes azért elolvasni Caroline M. Shreeve “Zsírégető program” című könyvét, abban egy egész jó rendszert találunk, ami tényleg működik. Ha elolvasod a könyvet és mellé ezt a honlapot, biztosan ki tudod alakítani a saját módszeredet.

 

 

 

No comments yet.

Join the Conversation