Gyógyszerek, “mérgek”

Minden, amit azért adnak el nekünk, hogy egészségesebbek legyünk, de vajon tényleg működnek-e? Van-e mellékhatásuk?

Mindennapi mérgeink

 

Vitaminok

Ritkán találni olyan vitaminkészítményt, amire az van írva, hogy természetes vitamint tartalmaz. Ez mind kémia. Sőt, még meg is tévesztenek, ha egy vitaminkészítményt egy növény kivonatával marketingelnek. C-vitamint acerola kivonatával, áfonyával eladni? Nem szép. Mert van benne acerola, de a vitamintartalom nem abból van! Nagy adag művitamin egy kicsi kapszulában nem biztos, hogy olyan jól felszívódik, mint egy gyümölcsből. Ha pedig túl sokat adagolunk (Lenkei kíméljen!), akkor még ártunk is: C-vitamin túladagolás vesekövet okozhat, az A és E- vitamin pedig rákot okozhat. Inkább együnk gyümölcsöt, zöldséget, tejet, vajat, stb.

 

Édesítőszerek

A kommersz édesítőszerek, amik vegyileg vannak előállítva (nem természetes kivonatok) bármely név alatt is többet ártanak, mint használnak. Tulajdonképpen a leggyakoribb szer a light colák kedvence az aszpartám. Amellett, hogy mérgező metanol képződhet belőle, a szervezetet becsapja, mert az édes íz és a táplálék közötti összefüggést kitörli. Ezért hosszútávon hízlalhat, azt mondják, hogy sertéstápokban a hízás elősegítésére alkalmazzák.

 

Dohányzás

Ha valaki egészségesen szeretne élni, a legelső dolog, amit el kell hagynia. Ebben nem lehet vitatkozni. Az ember természetes reakciója a dohányzásra abszolút minden kétséget kizár afelől, hogy ez nem nekünk való. Sokan említik a vékony testalkatot, mint a dohányzás hasznát. Nos, ha az autómmal hazafelé minden egyes oszlopnak nekimegyek, akkor elmondhatom, hogy az autóm keskenyebb, rövidebb, stb. lett, de vajon ettől jobb is lett? A szervezetben a dohányzás miatt olyan méreganyagok rakódnak le, amelyek évtizedek alatt (sem) tisztulnak ki.

 

Természetes serkentő szerek

A koffein az egyik leggyakrabban fogyasztott. Bár olyan vegyület, hogy “tein”, vagy “matein” nincs, mégis a pörkölt (főként robusta) kávéban lévő koffein gyorsabban felszívódik, mint a teában lévő. Az arabica (főleg a kevésbé olaszosan “túl”pörkölt változatok) kávé kicsit a teához hasonlít. A koffein bár segít a fogyókúrában is, mégicsak egy ajzószer, amivel akkor éljünk, amikor feltétlen muszáj!

Aludjuk ki magunkat. Ha bizonyos időszakokban elnyom az álom, akkor változtassunk étkezési szokásainkon. Sok gyümölcsöt, zöldséget, folyadékot fogyasszunk, ez önmagában is feldob. Ne együnk nehéz ételeket és húst krumplival+desszert. Sétáljunk egyet, szellőztessünk, vegyünk mély levegőt, tornázzunk, rágózzunk. Ha mégis néha szükség van segítségre, akkor legjobb (sorrendben az egészségesség csökkenő, a hatás növekvő) a fehér tea, zöld tea, fekete tea (esetleg tejjel), tejeskávé arabica kávéból. Van egy természetes aminosavakból álló készítmény (a fehérjék építőelemei az aminosavak), amely szintén nagyon jól bevált nekem. De ezt csak szigorúan reggel szabad bevenni. Ez a Reergin tabletta.

A taurin tartalmú italokat inkább nem ajánlom, bár én is élek velük. A taurin az “agy védővonalán”, a vér-agy gáton juttat át bizonyos molekulákat, pl. koffein, alkohol, ezért megsokszorozza azok hatását. De nem tudjuk pontosan milyen hatásai vannak még.

A kávé a pörkölés miatt tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek bizonyítottan rákkeltőek, ezért nem célszerű a rendszeres fogyasztása.

A ginseng is élénkít, de egyes esetekben (pl. terhesség), nem  ajánlott, mert vérzékenységet okoz!

A guarana egyébként szintén koffeint tartalmaz, tehát ne ringassuk magunkat abba az álomba, hogy az nem ajzószer.

 

Fogyasztószerek

CLA – a húsok, főleg a marhahús természetesen tartalmazzák. Bizonyítottan csökkenti a bőr alatt lerakódott zsír mennyiségét. Növeli az izmok feszességét. Ezt a két hatását magam is tapasztaltam, nem reklám, de a Pharma Nord által forgalmazott Bio CLA kapszulát szedtem. Amiért nem szedem rendszeresen: egyes esetekben kísérletekben igazolták, hogy csökkenti az inzulinérzékenységet (vagyis a test reakcióját az inzulinra), és egyesek szerint a zsír a májban kezd el lerakódni. Együnk inkább több marhahúst!

Króm és Jód – a legegyszerűbb módszerek, de főként a diéta kiegészítőiként ajánlom. A jódhiányos állapot lehet oka az elhízásnak, de azért a túlzott jódbevitel nem jelent azonnali fogyást. Aki sehogy sem bír lefogyni, lehet, hogy érdemes kiegészítőként megpróbálni. A tengeri só megfelelő mennyiségű jódot tartalmaz, ezért nem kell külön kapszulát szedni. A króm a szénhidrát anyagcsere működését segítheti elő. Fogyasszuk inkább természetes formájában, főként a húsokban,  teljes kiőrlésű gabonában van jelen, és az élesztővel készült termékekben (sör!). Tablettát hagyjuk a cukorbetegeknek. Az élesztőt azért emiatt ne fogyasszuk nyersen!

 

No comments yet.

Join the Conversation