Önreklám az életmód tanácsokban?

Önreklám az életmód tanácsokban?

Mennyi olyan fogyókúrás és életmód rendszer van, amit mostanában mint egyedül üdvözítőt reklámoznak? Ki tudja a lépést tartani? Egy-egy új rendszerről hamar kiderül, hogy az elégedett tesztelők valójában fizetett ügynökök, vagy éppen az egy-két kiválasztott “hős” egy reklámkampány részeként került fel az általunk megbízhatónak tartott oldalra.
Egy újabb gyümölcs, egy újabb készítmény – ezek nagy része még természetes is – és máris jó drágán hozzájutva elhihetjük azt, hogy most aztán tényleg… Ilyenkor egy néhány alapszabály segíthet eldönteni, miről is van szó:
– a termékről írt teszt, vagy beszámoló eleve reklámként van feltüntetve, vagy mellette közvetlenül ugyanaz a termék van reklámozva
– higgyünk a figyelmeztetésnek: “a termék fogyasztása nem helyettesítheti a kiegyensúlyozott étrendet”. Tényleg. Együnk sokfélét, együnk mindenfajta tápanyagot, és kerüljük a mű cuccokat!
– vajon divatcikkről van szó? Mióta létezik? Ki vizsgálta? Nem fizetett vizsgálatokra, nem holmi távol-keleti meg nem nevezett kuruzslókra gondolok, hanem komoly orvosi vizsgálatokra.

Tipikus szöveg a nem igazolt hatású készítményeknél: “a készítmény ‘hubulubu’ kivonatot tartalmaz. A ‘hubulubu’ növényt az indo-európai sámánok használják az egészség megőrzésére”. Figyeljük meg, hogy:
1. a gyógyhatást nem a készítménynek, hanem a növényi összetevőnek tulajdonítják
2. a növényi összetevőt egy homályos referenciával igazolják
(ne keresse senki a ‘hubulubut’, nem létezik, pedig milyen jól hangzana)

Lehet még fokozni a dolgot, egy-egy módszert akár ismeretlen szakértők tesztelnek is, sőt tudományos cikkekre is hivatkoznak. Ez már a legfondorlatosabb csalás kategória. A cikkek természetesen nem releváns orvosi folyóiratban lettek közzétéve.
Sok sikert kívánok mindenkinek a tájékozódáshoz!
Ha van újabb trend, kérésre szívesen ellenőrzöm és adok tanácsot – ingyen !

Author Description

Cucu

No comments yet.

Join the Conversation