Mikor egyél gyümölcsöt?

Mikor egyél gyümölcsöt?

Köszönöm a kommentálóknak, hogy a Femina cikkéhez elmondták őszinte véleményüket, így én finomabban is fogalmazhatok: Ha van egy jó szokás, amit még megtartottunk, azt nem kellene gyengíteni. Miért ülteti a bogarat a fülönkbe a szerző?

Valóban, célszerű a gyümölcsöt az étkezés előtt fogyasztani, de nem kell feltétlenül egy órát várni a gyümölcs után. Még a cikk is ellentmondásba keveredik saját magával: miért kellene egy órát várni az evéssel, ha a legtöbb gyümölcs fél óra alatt felszívódik?

És valóban, célszerű várni egy kicsit az étkezés után is a gyümölccsel, mert a gyümölcs étkezés után kicsit tovább marad a gyomorban.

Minden cukortartalmú ételre igaz, hogy fél órával főétkezés előtt, vagy egy órával étkezés után lenne jó fogyasztani. Azért, mert a cukrokat azonnal hasznosítja a szervezet, és ilyenkor az egyéb tápanyagokat, főként a zsírokat elraktározza.

El kell fogadnunk viszont, hogy étkezési kultúránkban vannak bizonyos szokások, amiket elég nehéz kikerülni. Ne együnk krumplit hússal, jó, de akkor mivel, zöldséggel? És a zöldség nem fog rothadni, ha kicsit sokáig van a gyomorban? Dehogynem!

Miért nem írja inkább azt a kedves szerző, hogy a nehezen emészthető gyümölcsöket (banán?) igyekezzünk étkezés előtt, míg a savasakat kifejezetten étkezés közben vagy után fogyasztani? Vagy hogy nehéz ebéd után közvetlenül ne együnk gyümölcsöt?

Próbáljunk meg egy egészséges egyensúlyt tartani, de tényleg: együnk több gyümölcsöt!

(táplálkozási betegségek esetén, pl. cukorbetegek, fruktóz-felszívódási rendellenességben szenvedők, stb. – rájuk persze speciális szabályok vonatkozhatnak)

Author Description

Cucu

No comments yet.

Join the Conversation