Margarin vagy vaj?

Margarin vagy vaj?

A margarin egészséges és természetes, a vaj pedig hízlal és szívbajt okoz – ezt az etikátlan üzenetet sugallják minden fórumon, fizetett szakértőkkel.
Elmondják, hogy a margarin már több mint 100 éve létezik – ebből azt tanulhajuk meg, hogy ezek szerint természetes, mint például a szén füstje által okozott szmog, ami az ipari forradalom eredménye?
Egyesek odáig mennek, hogy azt állítják, a margarin előállítási folyamata analóg a vajkészítéssel! Persze, amennyiben a tehén tevékenységét is ipari folyamatnak vesszük, azt, hogy előállítja azt az évezredek óta fogyasztott “emulziót”, amit tejnek hívunk!
Ki fizeti ezeket a tévinformációkat? Hogy lehet ennyire ipartermék-mániásnak lenni, hogy egy vegyipari készítményről azt állítják: természetes? Miért nem vesznek az (ét)olajgyárak inkább tejipari részvényeket, ha a kenyérrevaló-sütnivaló piacon is érvényesülni akarnak?
Az étolaj gyártása már problémákat vet fel: az olajok kivonásánál a préselés után a maradék olajat csak oldószerrel tudják kivonni a magokból, ehhez szerves oldószert (hexánt) használnak. Mondjuk, hogy benzint. Ennek minimális része bennemaradhat, megengedett, hogy bennemaradjon a végtermékben.
A margarin részben olajokból, és részben keményebb vagy keményített zsiardékokból áll. Ezekhez vizet kevernek, így születik a margarin. Ahhoz, hogy megfelelő ízű-színű-állagú legyen, még további vegyi, mechanikai és hőkezelésen esik át. Hölgyeim, Uraim – ez természetes?
Gyakori, hogy az alapanyag másra már nem használható, hulladék növényi zsír, és tartalmazhat nikkelt, szóját, citromsavat, színezéket, ízanyagokat, tartósítót.
Ha el is hisszük, hogy a vaj káros, mert “rossz összetételű” a zsírtartalma, kicsit régebb óta fogyasztjuk, mint a margarint, ami viszont kifejezetten vegyipari termék és mérgező anyagok felhasználásával készül.
Sajnos bevesszük, megesszük, amit elék tesznek.

Author Description

Cucu

No comments yet.

Join the Conversation