![Kalóriaszámlálás](http://bozsikeletmod.hu/wp-content/themes/gadgetry-parent/framework/timthumb/timthumb.php?src=http%3A%2F%2Fbozsikeletmod.hu%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F04%2FKal%C3%B3ria.jpeg&h=200&w=&zc=1&q=100)
A táplálékok tápértékének összehasonlításához nagyon fontos, hogy a kalóriatáblázatok rendelkezésre álljanak. Ez azonban csak egyetlen szempont, és egyáltalán nem veszi figyelembe azt, hogy az emberi emésztés egy élő folyamat, és nem élettelen lebontás.
Hogyan mérik a kalóriatartalmat? Hát nem igazán bio módon, egyszerűen elégetik az adott anyagot. De komolyan gondoljuk, hogy 100 gramm szén ugyanannyira hízlalna, mint 100 gramm zsíros hús? Hát ennyit a kalóriákról. Ahhoz, hogy megtudjuk, a kalóriákból mennyit dolgoz fel a szervezetünk, nem árt tudni, hogy azok a kalóriák mennyire vannak elrejtve (pl. le nem bomló rostokban), vagy mennyire fogják azt előttünk a beleinkben lakó bacik és gombák megdézsmálni (pl. cukrok). Látjuk, hogy a fix kalóriás diéta önmagában még kevés, ehhez komoly felhasználói ismeretek kellenek.
Valamit megyugtatásként: a kalóriát általában a “kilokalória” (kcal) egyszerűsítéseként használják. Érdekes, amikor mondjuk az ételek kalóriatartalmáról beszélünk, akkor megtesszük ezt az egyszerűsítést, de amikor a testmozgásokat hasonlítjuk össze, akkor nem mindig. Ebből néha azt számoljuk ki, hogy sajnos évekig kellene futnunk, hogy egy szelet kenyeret elégessük, ami persze abszurd.
Azt tudjuk, hogy a legtöbb kalóriát a futás, biciklizés, sífutás, korcsolyázás “égeti el”, testsúlytól függően – minél nehezebb, annál több kalória.