Szájszag

Szájszag

A rossz anyagcsere, a hibás táplálkozás következménye lehet. A szájhigiéné fontos, de nem kizárólagos. Ne használjunk komoly antibakteriális fogkrémet és szájvizet, mert akkor a szánkba-torkunkba kerülő baktériumok könnyebben tudnak a steril terepen szaporodni, nem is beszélve a gombákról. A messziről érezhető furcsán erős szájszag gombás fertőzést jelenthet.

Használjunk xilites fogkrémet, ami egy természetes édesítőszer, amit a baktériumok nem tudnak felhasználni, sőt elpusztulhatnak tőle. Ne használjunk alkoholos szájvizet, a triclosant is kerüljük fogkrémben és szájvízben egyaránt. A természetes fehérítő (oxigén alapú) fogkrémek kicsit antibakteriálisak is, ezért megfelelnek. A szódabikarbóna (néha csak bicarbonate vagy sodium-bicarbonate néven ráírt) tartalmú fehérítő fogkrémektől óvakodjunk, mert igen erős maró szerről van szó. Rengeteg márkát kipróbáltam, szinte mindig van otthon 5-6 fajta. Főként az olasz fogkrémek váltak be mostanában. A dm-ben is elég jó saját márkák vannak. A napi legalább kétszeri fogmosás történhet este más fogkrémmel, mint reggel.

A következő lépés, ami komoly szájszagot okozhat az a rendszertelen bélműködés. Igyekezzünk sok folyadékot fogyasztani, kevés koffeint, szedjünk akár 3-4 naponta egy kapszula Protexint (lásd Gyógyszerek), sok tejterméket, tejet, joghurtot. Este időben feküdjünk le, és reggelente azonos időpontban keljünk. Ha kell, akkor néha igyunk levendulateát, vagy ad abszurdum szennateát (lásd mindkettőt a Gyógynövények alatt). Egyetlen kihagyott nap is problémát okozhat, de ha mégis megtörténne, akkor étkezzünk gyakrabban aznap, együnk sokat, mert az üres gyomron hamarabb átjön a “belekből” jövő szag.

Amennyiben az emésztőrendszerünkben fertőzés van, akkor szintén visszajöhet annak a szaga, itt a gombafertőzések elég gyakoriak. A rendszertelen étkezés, a gyakori éhezés (reggeli, ebéd kihagyása), vagy étkezés helyett egy szénhidrátokban gazdag falat elfogyasztása olyan tápanyagokat juttat a bélcsatornába, amire a baktériumok és gombák azonnal lecsapnak. Felhasználják a cukrokat, szaporodnak. Nem véletlen, hogy a Candida fertőzéseket is ez táplálja, a Candida diéta pedig pont a szénhidrátokat vonja meg. Ne fogyasszunk kefírt (egyáltalán ne!), és joghurtot magában éhgyomorra. Fertőzések ellen javaslom a természetes bélflóra helyreállítását, a többkultúrás joghurtokat a vegyes táplálkozás részeként, de leginkább a Protexint, ilyenkor akár naponta. Ha ki szeretnénk írtani valamit, az már nehezebb lesz, baktériumok esetében az antibiotikumok hatásosak, de a gombák elterjedését okozhatják. Gombák ellen vannak gyógyszerek, hatásosak, de ehhez az étrendünket is le kell cserélnünk – kevés cukor.

Author Description

Cucu

No comments yet.

Join the Conversation