Ősz hajszálak

Ősz hajszálak

A probléma elsősorban úgy jelentkezik, hogy szép lassan egyre több hajszál veszti el sötét színét és válik teljesen fehérré (átlátszóvá). A legtöbb esetben ilyenkor a fehér és az eredeti színű hajak kombinációja egyre inkább szürkülő hajszínt ad. El tudunk azonban különíteni többnyire teljesen színtelen és eredeti színű hajszálakat.

A bőr és a haj színét egy természetes színezőanyag, a melanin adja. A melanin egyik fajtája kis koncentrációban a szőkét, nagyobban a vöröset, másik fajtája a barnát és elég nagy koncentrációban pedig a feketét adja. A színváltozás okozója a hidrogén-peroxid. A szervezet egy bizonyos kor beálltáig megfelelő rendszerrel bír a hidrogén-peroxid lebontására. Ez a vegyület, amit a hölgyek jól ismernek mint a szőkítés egyik eszközét, úgy lép reakcióba a haj, bőr, stb, színét alkotó melanin nevű színezőanyaggal, hogy az színtelenné válik. Amennyiben a szervezet megfelelően eltávolítja a normál életfolyamatok során is keletkező peroxidot, akkor a a haj eredeti színe megmarad. Amennyiben viszont a szervezetben termelődő hidrogén-peroxid a szükségesnél nagyobb koncentrációban van jelen, vagy könnyebben tud rekacióba lépni a szervezet színezőanyagával, akkor az a hajszín fakulásához vezethet.

Jelenleg nincs ismert hatékony módszer a haj színének visszaállítására. A genetikai kutatások azt mutatják, hogy vannak olyan gének, amelyek a hidrogén-perozid termelését fokozzák, szabályozzák, de még messze vagyunk attól, hogy csodaszerek kontrollálják annak termelődését, vagy lebontását. A testünkben egyébként a májban található kataláz enzim felelős a hidrogén-peroxid lebontásáért.

Logikusan kétfajta módon lehet megszabadulni a káros mennyiségű peroxidtól: főként lúgos anyagokkal reakcióba lépve átalakul, vagy erős színű anyagot adunk neki, amelyet oxidálva szintén megsemmisül.

Ősi indiai módszerek leginkább a fekete teát említik mint a hajhagymákra használható gyógyírt. Erős fekete teát főzzünk ki nagyon kevés vízben, sózzuk meg, és a megduzzadt, kihűlt teafüvet tegyük a fejbőrre. Nem tudom, hogy működik-e.

Author Description

Cucu

No comments yet.

Join the Conversation