Irritált bőr, korpa

Irritált bőr, korpa

Napjaink kozmetikumaiban sajnos sokféle összetevő van, amit már régóta szerepelne a bőrgyógyászok tiltólistáján, ha a vegyipar hajlandó lenne lecserélni őket. Egyik ilyen az SLS, sodium lauryl sulfate, amit laboratóriumi vizsgálatokban bőrirritáció előidézésére is használnak.

A következő koncentrációk az adott összetevőből már irritációs hatást válthatnak ki (Lásd termékösszetevők a csomagolások apróbetűs részén):

2% sodium lauryl sulfate (SLS)
5% sodium C12-15 pareth sulfate
5% sodium cocoyl isethionate
10% disodium laureth sulfosuccinate
10% sodium cocoamphoacetate
10% cocamide DEA
10% cocamidopropyl betaine
10% lauryl glucoside

Sajnos az összetevők mértékét nem kell feltüntetni, de a felsorolási sorrend mennyiség szerint csökkenő, a gyártó pedig kérdés esetén köteles erről felvilágosítást adni.

A fentiek előfordulhatnak samponban, fogkrémben, tusfürdőben, szappanban, stb.
Javaslom irritáció vagy száradás esetén lecserélni a tisztálkodószereket a patikában kapható speciális mosdókrémmel vagy hagyományos készítésű illatosítatlan keményszappannal (nem mindenhol kapható már, de pl. DM-ben igen), a fogkrémet pedig általában a drágább forgkémekkel, amelyek többnyire nem tartalmazzák ezeket az összetevőket.
(ellenőrizni azért érdemes az összetevők listáját).

A fenti összetevők úgy működnek, hogy csökkentik a bőr ellenállóképességét, ami irritációs jellegű bőrgyulladást okozhat. A csökkent ellenállóképesség miatt a nedvesebb, eldugottabb, gyakrabban vakart és ritkábban tisztított helyeken gombák vagy baktériumok telepedhetnek meg.
Sajnos a bőrgyógyászok sem mindig ismerik fel a kettős hatást, az irritációt és a fertőzést együtt, ezért kezelésképpen éppenséggel az SLS-t írhatják fel nagy töménységben.
Véleményem szerint elsősorban az irritáció okát kell megszüntetni, majd kezelni a fertőzést, ha még mindig fennáll. Nem irritált bőrön a fertőzést valószínűleg jobban lehet majd azonosítani.
A regenerációhoz javasolt még a bőrnek fontos vitaminokat tartalmazó étrend, pl. vaj, teljes tej, friss olajos magvak, tojás, húsok, színes zöldségek, de B-vitaminok miatt a sör is.

Az SLS sajnos korpásodáshoz hasonló bőrhámlást idézhet elő, ami szintén megtévesztő. A korpa okát sokan már tudni vélik, vannak is rá kiváló samponok (pl. zinc pyrithione tartalmúak), azonban ezek nem mindig hatásosak, mert a gombák számának csökkentése után továbbra is fennáll az irritáció, ezért a korpásodás látszólag nem szűnik meg. A korpásodás egyik feltételezett oka, a gomba valójában eltűnik, de az irritált bőr hámlani fog, ami hasonló tüneteket mutathat, kezelésére azonban nem fog megfelelni pl. az SLS-t tartalmazó sampon.

Amennyiben a higiéniára adó személynél jelenik meg korpásodás, akkor általában a zsírosodással vegyült korpásodás, zsíros, elhalt bőrdarabkák hullása a gombás fertőzésre jelent gyanút.

De okozhatja a korpásodást pikkelysömör (amikor a bőr magától gyorsabban hal el és nő újra), vagy seborrheás eredetű (amikor a bőr túl sok zsírt termel).  Ezek mindenképpen szakorvost igényelnek, de ne felejtsük el, hogy a bőr természetes védekezésének visszaállítása a legfontosabb, és a vitaminok természetes forrásból való pótlása.

Nehéz lesz olyan kozmetikumokat találni, amelyekben nincs SLS, de nem lehetetlen.

Author Description

Cucu

No comments yet.

Join the Conversation